Euphorbia palustris (Su sütleğeni)

derleyen:

Tanımı

90 ila 150 cm büyüyebilir. Sağlam, çıplak ve yığınsı bir bitkidir. Rizomlar sürünücüdür. Gövde kalındır ve üst bölümdeki koltuklarda çok sayıda yapraksı sürgün görülür. Gövde yaprakları eliptik mızraksı ila şeritsi mızraksı, 2 ila 5 cm uzunluğunda ve 0,3 ila 1,3 cm genişliğindedir. Kol yaprakları yumurtamsı ya da ters yumurtamsı ila dairesel, 0,5 ila 2 cm uzunluğunda ve 0,3 ila 1,5 cm genişliğinde ve sarımsıdır. Dar yapraklar sonbaharda sarı ve kırmızıya döner. Meyve üç loblu ve 4 ila 6 mm çapındadır. Tohumlar oval, 3 ila 4 mm uzunluğunda, pürüzsüz ve pembemsi kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Sulak alanların kenarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde su sütleğeni adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Latince bataklık anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder.

Dikkat

Fotoğrafları