Özet
Euphorbia niciciana (Tasma otu) genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar başından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Euphorbia niciciana (Tasma otu) halihazırda Türkçe kaynaklarda Euphorbia seguieriana subsp. niciciana adı ile geçmektedir. Genellikle 60 cm büyüyebilen çalımsı bir bitkidir. Çok sayıda gövde odunsu ana gövdeden yükselir. Gövde yaprakları şeritsi ya da dikdörtgensi şeritsi, 10 ila 40 mm uzunluğunda ve 1 ila 5 mm genişliğinde, tepede sivri ve kenarları düzdür. Meyve üç loblu, 3 ila 3,5 mm çapında, pürüzsüz ve tüysüzdür. Tohumlar oval ila elipsoit, 2 mm uzunluğunda, pürüzsüz ve soluk gri renklidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlar ile Pakistan arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alan, çalılık ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde ekin sütleğeni ve tasmaotu adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür 4 Ekim 1776 – 23 Haziran 1839 tarihleri arasında yaşamış İspanyol bitki bilimci Mariano Lagasca y Segura’ya adanmıştır. Alttür adı ise bir eponimdir ancak František Antonín Novák’ın özgün tanımında detay yoktur. Adı geçenin 1856-1920 yılları arasında yaşamış Çek bitki bilimci Djoerje Ničić olması yüksek ihtimaldir.
Bir yanıt yazın