Site icon Kocaeli Bitkileri

Euphorbia maculata (Benli sütleğen)

Euphorbia maculata

Euphorbia maculata; 30/06/2023; Babalı; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

Yatık bir bitkidir ve 30 cm uzayabilir. Gövde tüylüdür. Yapraklar hayli uzun ve oval, hafifçe tüylü, koyu yeşil renkli, 3 cm uzunluğunda ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler hayli küçük, dört taç yapraklı ve soluk pembe renklidir. Yaprakların ortasında genelde siyah bir leke bulunur. Gövde kırmızı renklidir ve kırıldığında içinden beyaz bir su akar. Tohumlar çok küçük olup 1 mm uzunluğundadır. Birkaç erkek ve bir dişi çiçek, beyazdan pembeye taç yapraksı ekleri ile bardak benzeri bardak içinde toplanır. Tohum kapsülü üç bölümlü olup, üç bölüm içinde birer tohum barındırır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak istilacı tür olarak dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve tarlalarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde benli sütleğen adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Latince benekli anlamına gelir. Türün yapraklarında genellikle siyah bir leke bulunur. Özgün tanımda bu “foliis crenatis macula fusca eleganter notatis” olarak belirtilmiştir.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version