Tanımı
Euphorbia maculata (Benli sütleğen) genellikle 20 ila 30 cm büyüyebilen, tüylü, tek yıllık ve yatık bir bitkidir. Yapraklar hayli uzun ve yumurtamsı ya da eliptik, hafifçe tüylü, koyu yeşil renkli, 3 cm uzunluğunda ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler oldukça küçük, dört taç yapraklı ve soluk pembe renklidir. Yaprakların ortasında genelde siyah bir leke bulunur. Gövde kırmızı renklidir ve kırıldığında içinden beyaz bir usare akar. Tohumlar çok küçük olup 1 mm uzunluğundadır. Birkaç erkek ve bir dişi çiçek, beyazdan pembeye taç yapraksı ekleri ile bardak benzeri cyathia içinde toplanır. Tohum kapsülü üç bölümlü olup, üç bölüm içinde birer tohum barındırır. Özsuyu bazı insanlarda cilt tahrişi ve cilt kızarıklığına neden olabileceği rapor edilmiştir. Bu özsu zehirli ve kanserojendir. Otçul hayvanlar için oldukça zehirlidir.
Sütleğen ile ilgili bilgi → Euphorbia || Sütleğengiller ile ilgili bilgi → Euphorbiaceae
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak istilacı tür olarak dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji
Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmıştır. Bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Epitet Latince benekli anlamına gelir. Türün yapraklarında genellikle siyah bir leke bulunmaktadır. Özgün tanımda bu “foliis crenatis macula fusca eleganter notatis” olarak belirtilmiştir.
Benli sütleğen…
Euphorbia maculata, genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve yaz ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Dilimizde benli sütleğen adı ile bilinmektedir.
Bir yanıt yazın