Özet
Euphorbia hirsuta (Kıllı sütleğen) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Euphorbia hirsuta (Kıllı sütleğen) genellikle 60 ila 80 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Seyrekçe cılız tüylü ya da yoğunca ülgerlidir. Çok sayıda gövde görülür. Gövde yaprakları dikdörtgensi mızraksı ila yumurtamsı mızraksı, 2 ila 5 cm uzunluğunda ve 0,3 ila 1,5 cm genişliğinde, tepede sivri ya da küttür. Meyve 3,5 ila 4 mm çapında ve cılız tüylüdür. Tohumlar yumurtamsı, 2 mm uzunluğunda, kabarcıklı buruşuk ve koyu kahverengi renklidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası, Ortadoğu ve Kafkasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Afrika ve Uzakdoğu’ya da yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Dere ve deniz kıyısında görülen bitki umumiyetle nisan ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde kıllı sütleğen adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Latince tüylü anlamına gelir. Türün belirgin tüylü yapısına işaret eder.
Bir yanıt yazın