Euphorbia herniariifolia (Boncuk sütleğeni)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Euphorbia herniariifolia (Boncuk sütleğeni) genelde kayalık bölgelerde görülen ve bahar ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Malpighiales

Söğüt takımı

Euphorbiaceae

Sütleğengiller

Euphorbia

Sütleğen

Tanımı

Euphorbia herniariifolia (Boncuk sütleğeni) kısa havlı ya da çıplak mat sürünücü çalımsı bir bitkidir. Gövde odunsu bir ana gövdeden çıkar ve çok dallıdır. Gövde ve ışın yaprakları kısaca saplı, neredeyse dairesel, ters yumurtamsı ya da yumurtamsı, 2 ila 10 mm uzunluğunda ve 2 ila 8 mm genişliğinde, küt ya da sivri ve düzdür. Meyve üç loblu, her valfta iki paralel kanatlı ve çıplaktır. Tohumlar yumurtamsı ya da silindirik, 2,5 ila 3 mm uzunluğunda, sığ ve düzensiz biçimde oyuklu ve çukurlu ve soluk gri renklidir.

Anahtar

1. Bitki minikçe kısa havlı var. herniariifolia

1. Bitki çıplak var. glaberrima

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ile Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaAlt türler, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık bölgelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde boncuk sütleğeni adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Latince Herniaria yapraklı anlamına gelir ve bu bağlamda türün yapraklarının karanfilgiller cinsi Herniaria (Atyaran) yapraklarına benzemesine işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir