
Feribanotu
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Zehirli bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Söğüt takımı › Sütleğengiller › Sütleğen › Feriban otu
Dağılımı
Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
50 cm kadar büyüyebilir. Gövde tek, dik, yukarı doğru dallı ve tüysüzdür. Yapraklar almaşlı dizilişli, neredeyse sapsız, oval, uçlara doğru geniş, 1,5 ila 3 cm uzunluğunda ve kenarları inceden tırtıklıdır. Çiçekler küçük, sarı yeşil arası renkli, 2 ila 5 arası yapraklara benzeyen ama sarı renkli bırahtelidir. Çiçekler erseliktir. Geçirgen toprakları ve güneşli bölgeleri tercih eder. Tohumlar doğrudan dışarı ekilebilir, 20 derecede 2 ila 3 haftada çimlenirler. -23 dereceye kadar dayanıklıdır.
Gözlem
Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Sarı sütleğen, Seher otu, Zehir otu, Feribanotu.
Etimoloji
Cins adı Latince “Euphorbus’a” anlamına gelir. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Antik Yunanca “güneşe bakan” anlamına gelir. Bitkinin yönünü güneşe dönmesine atıftır. Ancak bu bilimsel bir gözlemle desteklenmemiştir. Bu durumda, antikçağda bitkinin böyle davrandığına inanılırdı ve bitkinin antikçağdaki adı modern literatürde aynen korunmuştur.
Mutfak
Genç gövdeler pişirilerek tüketilebilir.
Geleneksel tıp
Tekrarlayan hastalıklara karşı etkilidir. Yaprak ve gövde ateş düşürücü ve kurt düşürücüdür. Antikanser özelliklere sahiptir. Özsuyu deri döküntülerine karşı harici olarak uygulanabilir.
Dioscorides: Özellikleri bakımında Euphorbia characias (azman sütleğen) türüne benzer.
Plinius: Güvercinler bu bitkiye çok düşkündür. Başı güneşle birlikte döner ve adını da buradan alır. Müshil etkilidir.
Dikkat
Yüksek derecede zehirlidir. Özsuyu tahriş edici, göz ve açık yaralara temas ettiğinde şiddetli iltihaplara neden olur. Kurutulmuş örnekleri bile zehirli olabilir. Kanserojen etkisi nedeniyle uzun süre temas edilmesi de önerilmez.
Fotoğrafları














Literatür
Species Plantarum 1: 459. 1753. L.