Euphorbia falcata (Eğri sütleğen)

derleyen:

Tanımı

40 cm büyüyebilir. Gövde dik, basit ya da tabanda çok dallıdır ve kesildiğinde beyaz bir süt akar. Gövde yaprakları şeritsi ters mızraksı ila yumurtamsıdır. Kol yaprakları asimetrik oraksı ila dairesel, 2 ila 20 mm uzunluğunda ve 1 ila 12 mm genişliğindedir. Çiçeklerin fincan şeklinde bırahteleri vardır ve tek bir dişi çiçek birçok erkek çiçek tarafından çevrilir. Tohumlar varil şekilli, dörtgen ve kahverengi kırmız renklidir. Kol ve kolcuklar kısa ve tohumlar 1 ila 2 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Makilik, tarla ve kayalık yamaçlarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde eğri sütleğen adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Latince orak gibi anlamına gelir. Türün involukrum yapısına işaret eder. İnvolukrum, brahtelerin çiçekleri çevrelediği yapının adıdır ve özgün tanımda bu “involucellis, cordato subfalcatis acutis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları