Euphorbia falcata (Eğri sütleğen)


Tanımı

Euphorbia falcata (Eğri sütleğen), Sütleğengiller (Euphorbiaceae) ailesine bağlı Sütleğen (Euphorbia) cinsinden genellikle 30 ila 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik, basit ya da tabanda çok dallıdır ve kesildiğinde beyaz bir süt akar. Gövde yaprakları şeritsi ters mızraksı ila yumurtamsıdır. Kol yaprakları asimetrik oraksı ila dairesel, 2 ila 20 mm uzunluğunda ve 1 ila 12 mm genişliğindedir. Çiçeklerin fincan şeklinde bırahteleri vardır ve tek bir dişi çiçek birçok erkek çiçek tarafından çevrilir. Tohumlar varil şekilli, dörtgen ve kahverengi kırmız renklidir. Kol ve kolcuklar kısa ve tohumlar 1 ila 2 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya ve Kuzey Afrika yayılış gösterir. Ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır. Makilik, tarla ve kayalık yamaçlarda görülmektedir. Umumiyetle nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji

Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmıştır. Bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Epitet Latince orak gibi anlamına gelir. Açık bir şekilde türün involukrum yapısına işaret etmektedir. İnvolukrum, brahtelerin çiçekleri çevrelediği yapının adıdır ve özgün tanımda bu “involucellis, cordato subfalcatis acutis” olarak belirtilmiştir.






Eğri sütleğen…
Euphorbia falcata, genelde ekili arazilerin civarında görülen ve bahar ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.
Dilimizde eğri sütleğen adı ile bilinmektedir.