Euphorbia exigua (Güdük sütleğen)

derleyen:

Tanımı

20 cm büyüyebilir. Gövde tabandan dallıdır. Gövde ve kol yaprakları şeritsi ila şeritsi dikdörtgensi ya da şeritsi mızraksı, 2 ila 25 mm uzunluğunda ve 0,3 ila 3 mm genişliğinde, tepede sivri ila küt ve kenarları düzdür. Kol yaprakları şeritsi mızraksı ila üçgensi yumurtamsı, 2 ila 15 mm uzunluğunda ve 1 ila 4 mm genişliğinde, yuvarlak ya da sığca yüreksidir. Kollar 3 ila 5 arası sayıdadır. Meyve üç loblu, 1,5 mm çapında ve pürüzsüzdür. Tohumlar oval dört köşeli, 1,2 mm çapında ve soluk gri renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar, kayalık yamaçlar ve tarlalarda görülür. İzmit ve Dilovası ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde güdük sütleğen adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Latince küçük anlamına gelir. Türün boyutuna işaret eder.

Fotoğrafları