Bitkiler › Söğüt takımı › Sütleğengiller › Sütleğen › Servi sütleğen
20 ila 40 cm büyüyebilir. Taç yaprak benzeri bırahteler genelde yeşil-sarıdır, mayıs ile ağustos arasında mor veya kırmızı renklerde olgunlaşırlar. Olgun meyveler patlayarak tohumlarını 5 metreye kadar yayabilir. Aynı zamanda yanal kök tomurcukları aracılığıyla da çoğalır. Güneş alan, kuru ve gevşek toprakları tercih eder. Çiçeklerin taç ve çanak yaprakları yoktur. Yapraklar mavimsi yeşil, dar ve şeritsidir. Gövde ve yapraklar zehirli bir özsuyu barındırır. Minyatür bir ladin ya da servi ağacını andırır. Popüler bir süs bitkisidir.
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Çayır, tarla ve kayalık yamaçlarda görülür. Gebze ve Kandıra ilçelerinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenmiştir.
Dilimizde Servi sütleğen adı ile bilinmektedir.
Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Antik Yunanca servi anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.
Sığır ve atlara zararlıdır ancak koyunlara zararsızdır.
Doğan, Hüseyin (2022). Euphorbia cyparissias (Servi sütleğen) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/euphorbia-cyparissias/ Erişim tarihi: 29 January 2023