Euphorbia chamaesyce (Şebrem)

Tanımı

Yatık gövdeler 45 cm uzayabilir. Çoğunlukla tabandan çok dallıdır. Dallar 30 cm uzunluğundadır. Yapraklar asimetrik, oval şekilli, 1 cm uzunluğunda ve karşılıklı çiftler halindedir. Kulakçık şeritsi ipliksi ve 1 mm uzunluğundadır. Çiçekler oldukça küçük, 4 yeşilimsi beyaz taç yapraklıdır. Meyve 2 mm çapındadır. Tohumlar oval dört köşeli, 1 ila 2 mm uzunluğunda ve soluk gri renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler, kayalık yamaçlar ve sulak alanlarında civarında görülür. Gebze ve Karamürsel ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Etimoloji

Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Antik Yunanca yer inciri anlamına gelir. Türün küçük meyvelerinin incir ağacının (Ficus carica) meyvesini andırmasına işaret eder.

Türkçe adları

Dilimizde şebrem adı ile bilinmektedir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Yorumlar

  1. mehmet tosunoğlu avatarı
    mehmet tosunoğlu

    Yaprakların uç bölümlerinde silik bir serrulat yapısı var..

Görüşünüzü Yazın