Euphorbia amygdaloides (Zerena)

Tanımı

10 ila 80 cm büyüyebilir. Rizomluudur. Çiçek açan gövdeler iki yıllıktır. Gövde yapraklar ilk yıl kısa saplı, ters mızraksı ila ters yumurtamsı ters mızraksı ya da eliptik ve 4 ila 11 cm uzunluğundadır. Gövde yaprakları ikinci yıl sapsız, dikdörtgensi, eliptik ya da dairesel ve 1 ila 2,5 cm uzunluğundadır.. Karışık yeşil sarı tipik Euphorbia çiçeklenmesi görülür. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Meyve üç loblu, 3,5 mm çapında ve pürüzsüzdür. Tohumlar oval, 2 mm uzunluğunda, pürüzsüz ve koyu gri renklidir. Popüler bir süs bitkisidir. 1. Bitki küme halinde; gövde yaprakları zarsı, donuk ve sıklıkla havlı var. amygdaloides 1. Bitki yaygın rizomlu; gövde yaprakları derimsi, parlak ve neredeyse çıplak var. robbiae

Türkçe adları

Dilimizde zerena adı ile bilinmektedir.

Tıp

Çiçek sapları, kaynatılarak yaraları ve uyuzları yıkamada kullanılır.

Dikkat

Sütlü özsuyu zehirlidir ve ciltle teması halinde iritasyona neden olabilir. Yutulması halinde çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.

Etimoloji

Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Antik Yunanca Amygdalus gibi anlamına gelir. Kastedilen Prunus amygdalus (badem) olmalı ancak hiçbir şekilde açık bir benzerlik söz konusu değildir. Beri taraftan tür oldukça erken dönemde (mart) çiçek açmaya başlar, badem ağaçları da mart ayında çiçeklenir. Türün badem kokusuna sahip olmasına da işaret ediliyor olabilir ancak biz bu kokuyu alamadık.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, ormanlık alan ve dere kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Yorumlar

  1. VOLKAN ODABAŞ avatarı
    VOLKAN ODABAŞ

    mrb. ben İstanbul Beykoz Ahmet Ferit İnal Lisesinde görevli Biyoloji öğretmeniyim(Volkan ODABAŞ) İstanbul ve çevresinde bulunan endemik bitki türlerini Ekolojik Sınıf isimli projemiz kapsamında okulumuzun bahçesinde yetiştirmek istiyoruz. Bu bağlamda bitki temini açısından yadımcı olur musunuz birkaç endemik tür yeterli olacaktır.

    1. Merhaba Volkan Bey, İstanbul’daki üniversitelerin Herbaryum bölümleri ile görüşmeniz daha doğru olacaktır.

Görüşünüzü Yazın