Site icon Kocaeli Bitkileri

Eupatorium (Koyunpıtrağı)

Eupatorium cannabinum

Eupatorium cannabinum: 14/09/2020; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Eupatorium (Koyunpıtrağı) özellikle Asya ve Avrupa geleneksel tıbbında binlerce yıldır kullanılan bir dizi türü barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Eupatorium (Koyunpıtrağı) genellikle 30 ila 200 cm büyüyebilen çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde diktir. Yapraklar çoğunlukla gövdede, genellikle karşılıklı dizilişli, saplı ya da sapsız, üçlü ya da yukarıdakiler basittir. Kömeçler tablamsıdır. İnvolukrum ters koniksi ila elipsoit ve 1 ila 3 mm çapındadır. Filariler kalıcı, 2 ila 3 sıra halinde 7 ila 15 adet, genellikle yeşil renkli, 2 ila 3 damarlı, eliptik, mızraksı, dikdörtgensi ya da ters yumurtamsı ve uzunlukları farklıdır. Çiçek tablası düz ya da dışbükeydir. Çiçekçikler genellikle 5 adet olup taç beyaz ya da pembemsi ve beş lobludur. Kapçık kahverengi ila siyah renkli, prizmatik, 5 kabarık çizgili ve genellikle çıplaktır. Sorguç kalıcı, beyazımsı ve 20 ila 50 adettir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür ancak günümüzde güney yarımküreye de dağılmıştır. Çok sayıda türü süs bitkisi olarak dolaşımdadır. Geleneksel olarak humma tedavisinde kullanılmışlardır. Cins insan ve hayvanlar için zehirlidir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins Mithridates Eupator’a adanmıştır. Eupator, Antik Yunanca “baba” anlamına gelen bir ünvandır ve bir dizi antikçağ hükümdarı tarafından kullanılmıştır. Burada kastedilen Pontus kralı VI. Mithridates’tir. Mithridates, küçük yaşından itibaren suikast tehdidi nedeniyle zehirlere ilgi duymuş ve zehirlerin insanlar üzerindeki etkilerini saptayabilmek için bunları köleler, suçlular ve savaş esirleri üzerinde denemiştir. Mithridates, mesir macunu olarak bilinen terkibi keşfetmesi ile de bilinir.

Kocaeli’ndeki türler

Eupatorium cannabinum

Koyun pıtrağı

Exit mobile version