Site icon Kocaeli Bitkileri

Eucalyptus camaldulensis (Sıtma ağacı)

Eucalyptus camaldulensis

Eucalyptus camaldulensis: 19/05/2019; Çayırova; 15 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 metre büyüyebilir. Gövde pürüzsüz, beyaz ya da krem renkli ve sarı, pembe ya da kahverengi lekelidir. Genç yapraklar mızraksı, 8 ila 18 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 cm genişliğindedir. Olgun yapraklar mat yeşil ila grimsi yeşil renkli, 5 ila 30 cm uzunluğunda ve 1 ila 3 cm genişliğindedir. Çiçek tomurcukları 7 ila 9 arası küme halindedir. Olgun tomurcuklar oval ila küresel, yeşil ila kremsi sarı renklidir. Çiçekler beyaz renklidir. Meyve odunsu, yarı küresel kapsüldür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avustralya’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde görülmektedir. [Harita, Herbaryum] Park, yol kenarı ve bahçelerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sıtma ağacı ve okaliptüs adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca güzelce saklanmış anlamına gelir. Kapağın (operculum) çiçek tomurcuklarını örtmesine işaret eder. Tür adı Latince Camaldoli, İtalya anlamına gelir. Türün buradaki insan eliyle dikilmiş örneğinden tanımlanmıştır.

Gıda

Tohumları tüketilebilir.

Tıp

Yapraklarından elde edilen yağ, güçlü bir antiseptiktir ve öksürük ve soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve diğer enfeksiyonları gidermek için kullanılır. Reçinesi büzücüdür, dahili olarak ishal ve mesane iltihabının tedavisinde kullanılır.

Dikkat

Bilgi

Bataklıklara dikilerek sivrisinek popülasyonunu kontrol altına almak için kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version