Eucalyptus camaldulensis (Sıtma ağacı)

Bitkiler › Mersin takımı › Mersingiller › Okaliptüs › Sıtma ağacı

Tıbbi bitki, Süs bitkisi, Neofit bitki.

20 metre büyüyebilir. Gövde pürüzsüz, beyaz ya da krem renkli ve sarı, pembe ya da kahverengi lekelidir. Genç yapraklar mızraksı, 8 ila 18 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 cm genişliğindedir. Olgun yapraklar mat yeşil ila grimsi yeşil renkli, 5 ila 30 cm uzunluğunda ve 1 ila 3 cm genişliğindedir. Çiçek tomurcukları 7 ila 9 arası küme halindedir. Olgun tomurcuklar oval ila küresel, yeşil ila kremsi sarı renklidir. Çiçekler beyaz renklidir. Meyve odunsu, yarı küresel kapsüldür.

Bitki doğal olarak Avustralya’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde görülmektedir. [Harita|Herbaryum]

Park, yol kenarı ve bahçelerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.

Dilimizde Sıtma ağacı ve Okaliptüs adları ile bilinmektedir.

Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar.

Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Tohumları tüketilebilir.

Yapraklarından elde edilen yağ, güçlü bir antiseptiktir ve öksürük ve soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve diğer enfeksiyonları gidermek için kullanılır. Reçinesi büzücüdür, dahili olarak ishal ve mesane iltihabının tedavisinde kullanılır.

Büyük dozda okaliptüs yağı bağırsak tahrişine ve ölüme neden olabilir. Belirtileri; mide bulantısı, kusma, ishal, oksijen eksikliği, halsizlik, baş dönmesi, uyuşukluk, zor solunum, deliryum, felç, konvülsiyonlar ve genellikle solunum yetmezliğidir.

Bataklık arazilere dikilerek sivrisinek popülasyonunu kontrol altına almak için kullanılır.