Erythrostemon (Zamparabıyığı)

Özet

Erythrostemon (Zamparabıyığı) çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen ve özellikle ercik yapısı ile dikkat çeken türlerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Tanımı

Erythrostemon (Zamparabıyığı) dikensiz çalı ve çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Yapraklar iki teleksi, genellikle terminal bir telek ile ve telekler karşılıklı dizilişlidir. Yaprakçıklar karşılıklı ya da zaman zaman almaşlı dizilişli, sıklıkla çilli bezelidir. Sitipüller sıklıkla saçaklı salgılı ve neredeyse kalıcıdır. Çiçekler terminal yapraklarla karşılıklı salkımlardadır. Çiçekler erselik olup çiçek sapı eklemli ya da değildir. Hipantiyum kısa çanak tüpüne benzemektedir. Çanak yapraklar beş adet, kiremit biçimli dizili, en alttaki daha büyük ve diğer dördünün üzerine binici, uçta taraklı ya da saçaklıdır.

Taç yapraklar beş adet ve en içteki hariç uzunlukları neredeyse eşittir. Ercikler 10 adet, uzunca aşkın ve serbesttir. İplikçikler tabana yakın yoğun biçimde tüylüdür. Yumurtalık sapsız ila kısa saplı, tüylü ve saplı bezeli ve tepecik terminaldir. Meyve düz ya da kavisli ve elastik biçimde kendi kendine açılmaktadır. Tohumlar yanal olarak sıkıştırılmış ve çatlak çizgilidir. Cins Orta ve Güney Amerika’ya özgüdür ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kırmızı ercik anlamına gelir. Cinsin ercik yapısına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Erythrostemon (Zamparabıyığı)

Erythrostemon gilliesii

Zamparabıyığı