Erythrostemon gilliesii (Zamparabıyığı)

derleyen:

Zamparabıyığı

Tanımı

Erythrostemon gilliesii (Zamparabıyığı) halihazırda bazı kaynaklarda Caesalpinia gilliesii olarak geçmektedir. Genellikle 1 ila 3 metre büyüyebilen bir çalıdır. Genç dallar ve çiçek durumu havlı ve yoğun biçimde bezelerle kaplıdır. 3 ila 10 arası 5 ila 6 mm uzunluğunda ve 2 ila 4 mm genişliğinde yaprakçık çifti taşıyan yapraklar iki teleksi, 10 ila 15 cm uzunluğundadır. Çiçekler 20 cm uzunluğunda salkımlarda bulunmaktadır. Çiçeklerin beş sarı renkli taç yaprağı ve 10 adet kırmızı erciği olur. Ercikler 5 ila 10 cm uzunluğunda olup taç yaprakları oldukça aşmaktadır. İplikçikler parlak kırmızı renklidir. Meyve eğikçe dikdörtgensi, sıkıştırılmış, açık kahverengi, havlı, kendi kendine açılmakta ve yoğun biçimde kısa ve kırmızı salgısız türlerle kaplıdır. Tohumlar genişçe ters yumurtamsı, sıkıştırılmış, kahverengi çilli ve morumsu siyah renklidir.

Zamparabıyığı ile ilgili bilgi → Erythrostemon || Baklagiller ile ilgili bilgi → Fabaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. Bahçeler, yol kenarı ve parklarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kırmızı ercik anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin ercik yapısına işaret eder. Tür 1792–1834 yılları arasında yaşamış İskoç bitki bilimci John Gillies’a adanmıştır.


Tıp

Tohumların antitümör aktiviteye sahip olduğu rapor edilmiştir. Ayrıca ateş düşürücü ve öksürük gidericidir.

Meyve ve tohumları sindirim kanalını ciddi derecede tahriş eder, kusma ve karın ağrısına neden olur.


Erythrostemon gilliesii
Erythrostemon gilliesii
Erythrostemon gilliesii
Erythrostemon gilliesii
Zamparabıyığı
Zamparabıyığı

Zamparabıyığı…

Erythrostemon gilliesii, göz alıcı çiçekleri nedeniyle yaygın olarak bahçelere dikilen popüler bir süs bitkisidir.

Dilimizde zampara bıyığı, aslan bıyığı, başa bıyığı, bodur akasya, cennetkuşu ağacı ve tavus çiçeği adları ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.