Site icon Kocaeli Bitkileri

Erysimum (Zarifeotu)

Özet

Erysimum (Zarifeotu) çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen ve yine bazı türleri tıbbi amaçlarla kullanılan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Erysimum (Zarifeotu) tek, iki ya da çok yıllık otlar ile nadiren çalımsı ve çalılardan oluşan bir cinstir. Gövdeler dik ya da yükselici ve dalsız ya da dallıdır. Yapraklar tabanda ve gövdededir. Taban yaprakları saplı, rozet halinde, basit ve kenarları düz ya da dişli, nadiren az teleksi ya da derin teleksidir. Gövde yaprakları saplı ya da sapsız, tabanda kamamsı ya da daralıcı, nadiren kulaksı ve kenarları düz ya da dişlidir. Salkımlar bırahtesiz ya da tabanda bırahteli, yalancı şemsiye halinde ve meyve zamanı uzamakta ya da aynı kalmaktadır.

Çanak yapraklar dikdörtgensi ya da şeritsi, dik ve havlıdır. Yanal çiftin tabanı kesecikli ya da değildir. Taç yapraklar sarı, turuncu, beyaz, pembe, mor ya da menekşe renkli, dairesel, ters yumurtamsı ya da kaşıksı ve çanak yapraklardan daha uzundur. Ercikler dik olup altı adettir. Meyve kendi kendine açılır, şeritsi ya da nadiren dikdörtgensi olup genellikle sapsız ve genellikle şeritsidir. Tohumlar tek ya da nadiren iki sıra halinde, kanatlı ya da kanatsız ve dikdörtgensidir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür ancak günümüzde güney yarımküreye de dağılmıştır. Cinse bağlı türler otçul böcekleri uzak tutan ve hatta yumurtlamalarını engelleyen bileşiklere sahiptir. Hem geniş bir alana yayılmasını hem de zengin tür çeşitliliğine sahip olmasını bu özelliğine borçlu olduğu öne sürülmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kurtarıcı anlamına gelir. Cinse bağlı çok sayıda türün tıbbi özelliklerine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Erysimum × cheiri

Sarı şebboy

Exit mobile version