Bitkiler › Maydanoz takımı › Maydanozgiller › Boğadikeni › Kum boğadikeni
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Nadir bitki, İnanç.
20 ila 35 cm büyüyebilir. Parlak mavi yeşil renklidir. Gövde güçlü ve çok dallıdır. Taban yaprakları çiçeklenme zamanı kalıcıdır. Gövde yaprakları benzerdir ancak daha küçüktür. Çiçekler mavi yeşil renklidir. 3 ila 15 arası çiçek başı görülür. Bırahte 5 adet, yumurtamsı ve dikenli uçlu dişlidir. Güneşli bölgeleri ve kumlu toprakları tercih eder. Kuraklığa dayanıklıdır. Popüler bir süs bitkisidir.
Bitki doğal olarak Avrupa kıyılarında yayılış gösterir ancak sahillerin tahrip edilmesine bağlı olarak bazı bölgelerdeki popülasyonları yok olmuştur. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Deniz kenarında görülür. Kocaeli için nadir bir türdür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Çiçek zamanı turizm sezonu ile örtüştüğünden yoğun insan faaliyeti baskısı altındadır.
Dilimizde Deniz boğadikeni ve Kum boğadikeni adları ile bilinmektedir.
Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 50 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca boğadikeni anlamına gelir. Kelime Antik Yunanca kirpi kelimesinden gelir ve bitkilerin dikenli yapısına işaret eder. Diğer bir seçenek ise yine Antik Yunanca geviş getirmek anlamına geldiği yönündedir. Bitkilerin gaz giderici özelliğine işaret eder. Tür adı Latince denize yakın anlamına gelir. Türün yayılış alanına işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat ad Europae littora arenosa maritima” olarak belirtilmiştir.
Genç sürgünler ve kök pişirilerek tüketilebilir. Besleyicidir.
Restoratif ve afrodizyaktır. İdrar söktürücü etkileri vardır. Kökü terletici, balgam söktürücü, uyarıcı ve toniktir. Kökü kronik vakalarında kullanılır. Karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarında başvurulur. Lapa halinde doku yenileyici olarak uygulanır.
Nazardan korunmak için evlerin kapısına asılır.
Doğan, Hüseyin (2022). Eryngium maritimum (Kum boğadikeni) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/eryngium-maritimum/ Erişim tarihi: 6 February 2023