Eryngium giganteum (Boğadikeni)

derleyen:

Özet

Eryngium giganteum (Boğadikeni) genellikle bir metre büyür ve çarpıcı görünümü nedeniyle değerli bir süs bitkisi olarak kabul edilmektedir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Eryngium

Boğadikeni

Tanımı

Eryngium giganteum (Boğadikeni) sağlam yapılı iki yıllık bir bitkidir. Kök mekiksidir. Gövde 30 ila 130 cm uzunluğundadır. Taban yaprakları neredeyse derimsi, çiçek zamanı çoğunlukla kuruyucu, yüreksi üçgensi, 7 ila 16 cm uzunluğunda ve 12 ila 18 cm genişliğinde, kütdişli ve sivri uçlu değildir. Orta gövde yaprakları yumutramsı, neredeyse sapsız, gövdeye sarılıcı, çentikli ve diken diken; en üstteki yaprak derince üç parçalıdır. Çiçek durumu mumlu ya da mavimsi ve yükselici bileşik salkım halindedir. Çiçek başı 3 ila 9 adet, yumurtamsı ila dikdörtgensi, 10 ila 25 mm çapında ve en çok 40 mm uzunluğundadır. Bırahte 3 ila 9 adet, yapraksı, yumurtamsı dikdörtgensi, çentikli diken diken ve yaslanıcıdır. İkincil bırahteler üç adet ince uçludur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kafkasya ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Açık ormanlar, çalılıklar ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 800 ila 1600 metre arasındaki rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde boğa dikeni adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boğadikeni anlamına gelir. Kelime Antik Yunanca kirpi kelimesinden gelir ve bu bağlamda bitkilerin dikenli yapısına işaret eder. Diğer bir seçenek ise yine Antik Yunanca geviş getirmek anlamına geldiği yönündedir. Bu da bitkilerin hayvanlarda gaz giderici özelliğine işaret etmektedir. Tür adı Latince devasa anlamına gelir ve dolayısı ile türün cins özelinde boyutuna işaret eder.

Fotoğrafları