Bitkiler › Maydanoz takımı › Maydanozgiller › Boğadikeni › Göz dikeni
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, İnanç, Akdeniz elementi.
20 ila 60 cm büyüyebilir. Çiçekler erseliktir. Geçirgen toprağı ve güneşli bölgeleri tercih eder. Tohumlar 20 derecede azami üç ay içinde çimlenir. Gövde dik ve çok dallıdır. Yapraklar almaşlı dizilişlidir. Çiçekler açık mavi veya beyaz renklidir. Çiçeklenme zamanı dıştaki taban yaprakları solar. Gövde yaprakları sapsızdır. Çiçek kurulu 15’in üzerinde çiçek taşır. Bırahte 5 adet ve şeritsi bizsidir.
Bitki doğal olarak Balkanlar, Türkiye ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Çalılık, makilik ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Göz dikeni adı ile bilinmektedir.
Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca boğadikeni anlamına gelir. Kelime Antik Yunanca kirpi kelimesinden gelir ve bitkilerin dikenli yapısına işaret eder. Diğer bir seçenek ise yine Antik Yunanca geviş getirmek anlamına geldiği yönündedir. Bitkilerin gaz giderici özelliğine işaret eder. Tür adı Latince Girit anlamına gelir. Jean-Baptiste Lamarck’ın özgün tanımında yer alan “Cette espéce croit naturellement dans l’Isle de Candie” ifadesi türün yayılış alanına işaret etmektedir. Kandiye, Girit adasının Fransızca karşılığıdır.
Genç taban yaprakları pişirilerek tüketilebilir.
Yılan ısırığına karşı antidot olarak kullanılır.
Nazardan korunmak için evlerin kapısına asılır.







Doğan, Hüseyin (2022). Eryngium creticum (Göz dikeni) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/eryngium-creticum/ Erişim tarihi: 5 February 2023