Site icon Kocaeli Bitkileri

Eryngium campestre var. virens (Kırsenet)

Eryngium campestre

Eryngium campestre: 25/07/2017; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Eryngium campestre var. virens (Kırsenet) Akdeniz havzasında yayılış gösteren ve bilhassa tıbbi amaçlarla kullanılan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Eryngium

Boğadikeni

Tanımı

Eryngium campestre var. virens (Kırsenet) çoğunlukla 30 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde tek, silindirik ve ortadan itibaren dallıdır. Taban yaprakları çiçek zamanı kalıcıdır. 10 ila 25 cm uzunluğunda ve 10 ila 18 cm genişliğinde ve derimsidir. Gövde yaprakları daha küçüktür. Çiçek başları çok sayıda, oval küresel ve 13 mm çapındadır. Bırahte 5 ila 6 arası sayıda, şeritsi mızraksı ila bizsidir. İkincil bırahteler düz ve çanak yapraklardan daha uzundur. Çiçekler sarımsı yeşil renklidir. Çiçek durumu sarımsı yeşil renkli; bırahte şeritsi-bizsi, neredeyse üçgensi, genellikle 1 ila 2 mm genişliğinde, belirgin olmayan biçimde ağsı damarlı ve kenarı genellikle düzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Rusya, Kuzey Afrika ve batı Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıklarında, makilik ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde yaygın olarak gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kırsenet, boğa dikeni, yer kestanesi, şeker dikeni ve tengel dikeni adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boğadikeni anlamına gelir. Kelime Antik Yunanca kirpi kelimesinden gelir ve bu bağlamda bitkilerin dikenli yapısına işaret eder. Diğer bir seçenek ise yine Antik Yunanca geviş getirmek anlamına geldiği yönündedir. Bu da bitkilerin hayvanlarda gaz giderici özelliğine işaret etmektedir. Tür adı Latince vadi/düzlük anlamına gelir ve türün genellikle görüldüğü habitata işaret eder. Varyete adı Latince yeşil anlamına gelir ve açık bir şekilde çiçek rengine işaret eder.

Gıda

Kökler haşlanarak tüketilebilir. Ayrıca genç sürgünler pişirilerek tüketilmektedir.

Tıp

Boğmaca, üriner enfeksiyon ve öksürük tedavisinde kullanılır. Kök spazm çözücü, aromatik, terletici, idrar söktürücü, balgam söktürücü, anne sütü azaltıcı ve uyarıcıdır.

Fotoğrafları

Exit mobile version