Eryngium campestre var. virens (Kırsenet)

Tanımı

30 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde tek, silindirik ve ortadan itibaren dallıdır. Taban yaprakları çiçek zamanı kalıcıdır. 10 ila 25 cm uzunluğunda ve 10 ila 18 cm genişliğinde ve derimsidir. Gövde yaprakları daha küçüktür. Çiçek başları çok sayıda, oval küresel ve 13 mm çapındadır. Bırahte 5 ila 6 arası sayıda, şeritsi mızraksı ila bizsidir. İkincil bırahteler düz ve çanak yapraklardan daha uzundur. Çiçekler sarımsı yeşil renklidir. Çiçek durumu sarımsı yeşil renkli; bırahte şeritsi-bizsi, neredeyse üçgensi, genellikle 1 ila 2 mm genişliğinde, belirgin olmayan biçimde ağsı damarlı ve kenarı genellikle düzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Rusya, Kuzey Afrika ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Orman açıklıklarında, makilik ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Gıda

Kökler haşlanarak tüketilebilir. Genç sürgünler pişirilerek tüketilebilir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boğadikeni anlamına gelir. Kelime Antik Yunanca kirpi kelimesinden gelir ve bitkilerin dikenli yapısına işaret eder. Diğer bir seçenek ise yine Antik Yunanca geviş getirmek anlamına geldiği yönündedir. Bitkilerin gaz giderici özelliğine işaret eder. Tür adı Latince vadi/düzlük anlamına gelir. Türün görüldüğü habitata işaret eder. Varyete adı Latince yeşil anlamına gelir. Çiçek rengine işaret eder.

Türkçe adları

Dilimizde kırsenet, boğa dikeni, yer kestanesi, şeker dikeni ve tengel dikeni adları ile bilinmektedir.

Tıp

Boğmaca, üriner enfeksiyon ve öksürük tedavisinde kullanılır. Kök spazm çözücü, aromatik, terletici, idrar söktürücü, balgam söktürücü, anne sütü azaltıcı ve uyarıcıdır.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın