Site icon Kocaeli Bitkileri

Erodium moschatum (Kulunc)

Erodium moschatum

Erodium moschatum: 14/04/2021; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

5 ila 40 cm büyüyebilir. Bitki misk kokuludur. Taban ve gövde yaprakları teleksi; yaprakçıklar yumurtamsı, 6 ila 20 mm uzunluğunda, iri testere dişli kenarlı bölümlerle çentikli ya da az teleksi; kulakçıklar yumurtamsı dairesel ve E. cicutarium’dan daha büyüktür. Çanak yapraklar çiçek zamanı 4 ila 5 mm, meyve zamanı 8 mm uzunluğunda; kılçıklar kalın, 0,5 ila 1 mm uzunluğunda ve uçları kıllı değildir. Taç yapraklar yumurtamsı, leylak pembe renkli ve hafifçe çanak yaprakları aşar.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarla, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Körfez ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Ocak ve nisan ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kulunc adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca balıkçıl anlamına gelir. Cinsin meyvelerinin balıkçıl (Ardeidae) gagasına benzemesine işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan dönbaba büyük ihtimalle olgun meyvelerin kendi ekseni etrafında müdahale olmaksızın dönmelerine işaret eder. Tür adı Latince misk kokulu anlamına gelir. Türün belirgin kokusuna işaret eder.

Gıda

Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir ve bunlar salatalara eklenebilir.

Tıp

Ateş düşürücüdür ve tentürü dizanteri tedavisinde kullanılır.

Bilgi

Bitkiden yeşil boya elde edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version