Erodium moschatum (Kulunc)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Erodium moschatum (Kulunc) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve kış ortasından bahar ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Geraniales

Turnagagası takımı

Geraniaceae

Turnagagasıgiller

Erodium

Dönbaba

Tanımı

Erodium moschatum (Kulunc) genellikle 5 ila 40 cm büyüyebilen tek ya da iki yıllık misk kokulu bir bitkidir. Taban ve gövde yaprakları teleksidir. Yaprakçıklar yumurtamsı, 6 ila 20 mm uzunluğunda, iri testere dişli kenarlı bölümlerle çentikli ya da az teleksi; kulakçıklar yumurtamsı dairesel ve E. cicutarium’dan daha büyüktür. Çanak yapraklar çiçek zamanı 4 ila 5 mm iken meyve zamanı 8 mm uzunluğundadır. Kılçıklar kalın, 0,5 ila 1 mm uzunluğunda ve uçları kıllı değildir. Taç yapraklar yumurtamsı, leylak pembe renkli ve hafifçe çanak yaprakları aşar. Merikarp 5 ila 6 mm uzunluğunda ve çukurları salgılıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Batı Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarla, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle ocak ve nisan ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda Körfez ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde kulunc adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca balıkçıl anlamına gelir. Cinsin meyvelerinin balıkçıl (Ardeidae) gagasına benzemesine işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan dönbaba büyük ihtimalle olgun meyvelerin kendi ekseni etrafında müdahale olmaksızın dönmelerine işaret eder. Tür adı Latince misk kokulu anlamına gelir ve açık bir şekilde türün belirgin kokusuna işaret eder.

Gıda

Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir ve bunlar salatalara eklenebilir.

Tıp

Ateş düşürücüdür ve ayrıca tentürü dizanteri tedavisinde kullanılmıştır.

Bilgi

Bitkiden yeşil boya elde edilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Aynur avatarı

    Bahcemde bolca var.adini bilmiyordum ve neye yaradigini da bilmiyordum.google sayesinde öğrendim. Yenilebilir olmasi benim için ayrica sürpriz oldu…teşekkürler google..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir