Site icon Kocaeli Bitkileri

Erodium acaule (Leylek gagası)

Erodium acaule

Erodium acaule: 05/03/2021; Eriklitepe Tabiat Parkı; 950 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

15 ila 25 cm büyüyebilir. Gövde görülmez. Kök dikey uzar ve odunsudur. Yapraklar tabanda, mızraksı dikdörtgensi, toprağa yayılmış biçimde ve derin teleksidir. Bölümler sapsız, dikdörtgensi yumurtamsı, teleksi loblu, kısa ve sivri şeritler halindedir. Çiçekler 1,5 cm çapında ve parlak pembe renklidir. Taç yapraklar çanağın üç katı uzunluktadır ve tepede yuvarlaktır. Meyve gagası 4 ila 5 cm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çalılık, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Şubat ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde leylekgagası ve tarak otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca balıkçıl anlamına gelir. Cinsin meyvelerinin balıkçıl (Ardeidae) gagasına benzemesine işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan dönbaba büyük ihtimalle olgun meyvelerin kendi ekseni etrafında müdahale olmaksızın dönmelerine işaret eder. Tür adı Latince gövdesiz anlamına gelir. Türün gövdeden yoksun olmasına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version