Erigeron canadensis (Selvi otu)

Tanımı

30 cm ila 1.5 metre büyüyebilir. Gövde seyrek tüylerle kaplıdır. Yapraklar darca ters mızraksı, sapsız, ince, 2-10 cm. uzunluğunda ve kenarları tırtıklıdır. Çiçek kurulu 1 cm. çapında ve yoğundur. Tohumlar temmuz ila ekim arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Kapçık kısa havlıdır. Sorguç kahverengimsi beyaz renklidir. Hem nemli hem de kuru toprakları tolere eder. Tohumlar bahar aylarında doğrudan ekilebilir. Kötü toprak koşullarında hayli bodur kalan bitki, koşullar iyileştiğinde üç metreye kadar uzayabilir. Tohumlar koşullar uygun olduğu sürece çimlenebilir, bitki çok sayıda çiçek başı ve çok sayıda tohum üretir. Rekabet yeteneğinin düşük olmasına rağmen tohum üretme potansiyeli onu başarılı bir istilacı yapar.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak orta ve kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak agresif bir istilacıdır ve dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Temmuz ve aralık ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Gıda

Genç yapraklar ve fideler pişirilerek tüketilebilir. Gıda tatlandırıcı olarak kullanılır.

Bilgi

Hassas kişilerde dermatite neden olabilir.

Bilgi

Tütsüsü böcek kovucu olarak kullanılır.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tüylü yaşlı adam anlamına gelir. Meyve zamanı cinse bağlı bazı türlerin sorguçları küresel bir biçimde küme halindedir ve bu durum saçları ağarmış bir başı andırmaktadır. Tür adı Latince Kanada anlamına gelir. Özgün tanımda bu, “Habitat in Canada, Virginia, nunc in Europa australi” olarak belirtilmiştir.

Türkçe adları

Dilimizde selvi otu ve kanada şifa otu adları ile bilinmektedir.

Tıp

Demlenerek ishal ve dizanteri tedavisinde kullanılır. Kanamalı hemoroidde etkindir. Antiromatizmal, büzücü, idrar söktürücü, balsamik ve kanama durdurucudur. Soğuk algınlığı vakalarında hapşırmayı teşvik etmek için kullanılır. Adet düzensizliği halinde kökü kaynatılarak çay halinde içilir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın