Tanımı
75 cm büyüyebilir. Mavimsi yeşil yapraklarından kolaylıkla ayırt edilebilir. Yapraklar dar, dalgalı ve mor uçlu involusel brahteler görülür. Yapraklar sert tüylerle kaplıdır. Çiçek başları beyaz dilsi çiçekler ve sarı disk çiçeklerine sahiptir. İnvolukrum 1 cm genişliğindedir. Filariler şeritsi mızraksıdır. Kapçık dikdörtgensi eliptiktir. Sorguç kahverengimsi beyaz renklidir. Çiçekler vazo ya da varil biçimli olabilir. Tohumlar kum rengindedir ve rüzgarla çevreye dağılırlar. İstilacı bir tür olarak kabul edilir.
Gözlem bilgileri
Bitkinin anavatanı kesin olarak bilinmemektedir ancak Amerika kıtası orijinli olduğu düşünülmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde çakal otu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca tüylü yaşlı adam anlamına gelir. Meyve zamanı cinse bağlı bazı türlerin sorguçları küresel bir biçimde küme halindedir ve bu durum saçları ağarmış bir başı andırmaktadır. Tür adı Latince Buenos Aires anlamına gelir. Özgün tanımda bu, “Habitat in America australi” olarak belirtilmiştir.
Tıp
Geleneksel olarak gastrointestinal problemleri tedavi etmek için kullanılır. Yapraklarının müshil özelliği olduğu rapor edilmiştir. Kökleri ise ishal ve dizanteri tedavisinde kullanılır. Çiğnenerek diş ağrısını giderir.
Fotoğrafları











Görüşünüzü Yazın