Erigeron annuus (Hemşin şifaotu)

Tanımı

30 ila 150 cm büyüyebilir. Yapraklar almaşlı dizilişli, basit ve yeşil renklidir. Gövde seyrekçe tüylüdür. Disk çiçekleri çok sayıda, minik ve sarı renklidir. Dilsi çiçekler 50 ila 120 arası sayıda ve beyaz renklidir. Güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir. Günümüzde dünyanın ılıman bölgelerinde doğallaşma eğilimindedir. [HaritaSinonimler] Yol kenarı, çayır ve tarlalarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde hemşin şifaotu adı ile bilinmektedir. Hemşin şifaotu adının kaynağı, büyük ihtimalle türün Türkiye’de ilk defa Rize’nin Hemşin ilçesinde görülmesi ile ilgilidir. Öte yandan Türkiye’nin doğal bitkisi değildir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tüylü yaşlı adam anlamına gelir. Meyve zamanı cinse bağlı bazı türlerin sorguçları küresel bir biçimde küme halindedir ve bu durum saçları ağarmış bir başı andırmaktadır. Tür adı Latince tek yıllık anlamına gelir. Türün yaşam döngüsüne işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Aster annuus ramosus albus latifolius canadensis”tir.

Gıda

Genç yaprakları haşlanarak tüketilebilir.

Fotoğrafları