Erigeron acris (Mavi şifaotu)

Tanımı

60 cm büyüyebilir. Gövde dik, çiçeklenme başlayana kadar dalsız, yivli, tüylü ya da tüysüz ve çoğunlukla kırmızımsı kahverengidir. Çiçek başları involusel brahteler tarafından çevrilidir. Dilsi ray çiçekleri mor, kahverengi-kırmızı ya da beyaz renklidir. Rozet ve alt gövde yaprakları saplı, üst bölümdeki yapraklar ise sapsızdır. İnvolukrum 1 ila 1,5 cm genişliğindedir. Filariler şeritsi mızraksı ve 3 ila 8 mm uzunluğundadır. Kapçık ters mızraksı ve seyrekçe havlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, kuzey Amerika ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarı ve tarlalarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 1200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde mavi şifaotu ve yünlü şifaotu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tüylü yaşlı adam anlamına gelir. Meyve zamanı cinse bağlı bazı türlerin sorguçları küresel bir biçimde küme halindedir ve bu durum saçları ağarmış bir başı andırmaktadır. Tür adı Latince sivrisertekşi, vs. anlamına gelir. Epitetin Latince’de çok sayıda karşılığı olmakla birlikte hangi karşılığının kast edildiğini tespit edemedik. İkili adlandırma öncesi adı “Conyza caerulea acris”tir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Görüşünüzü Yazın