Site icon Kocaeli Bitkileri

Equisetum ramosissimum (Kırk boğum)

Equisetum ramosissimum

Equisetum ramosissimum: 08/06/2020; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

60 cm büyüyebilir. Gövde 1 ila 7 mm çapındadır. Düğümler arasılar 2 ila 10 cm uzunluğundadır. Ana gövde 5 ila 20 arası çıkıntılıdır. Kılıf tüpleri dar, 1 cm uzunluğunda, alt bölüm grimsi yeşil renkli, üst bölüm genellikle grimsi kahverengi, kılıf dişleri 5 ila 22 arası sayıda, grimsi beyaz ila siyahımsı kahverengi renkte, üçgensi, taban düz ya da kavis şeklinde, kenarları zarsıdır. Rizomlar dik, yatık ya da yükselen biçimde, siyahımsı kahverengi renkte, düğümler ve kökler birkaç ya da sayısız uzun sarımsı kahverengi trikoma sahiptir ya da tüysüzdür. Yanal dallar sert, silindirik, 5 ila 12 arası çıkıntılı, kılıf dişleri 5 ila 10 arası sayıda, üst bölüm kahverengi, mızraksı, derimsi fakat kenarları zarımsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarı ve nemli çayırlarda görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Sporlar mayıs ve temmuz ayları arasında olgunlaşır. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde dallı atkuyruğu, kırkboğum, ulama otu ve yayılgan otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince at kuyruğu anlamına gelir. Cinsin genel görünüme işaret eder. Tür adı Latince çok dallı anlamına gelir. Türün ayırt edici özelliğine işaret eder. Özgün tanımda bu “caule striato, ramosissimo” olarak belirtilmiştir.

Tari

Dioscorides 4-5: Kamışa benzeyen, tek gövdeli ve yaprakları çam yapraklarını andıran bir bitkidir. Sulak alanlarda yetişir. Polygonum aviculare ile benzer faydalara sahiptir ancak etkisi daha zayıftır.

Fotoğrafları

Exit mobile version