Equisetum hyemale (Ulamotu)

derleyen:

Tanımı

30 ila 90 cm büyüyebilir. Gövdenin içi boştur. Gövdede dal görülmez. Dikey eklemli saz benzeri saplar orta ila koyu yeşil renktedir. Küçük yapraklar gövdenin etrafında birleşmiştir, böylece dar siyah yeşil bir bant ya da her bir eklem için bir kılıf oluştururlar. Çiçek açmaz ya da tohum üretmez; sporlar yoluyla çoğalır. Kozalak 8 ila 15 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarında görülür. Gölcük ve Başiskele ilçelerinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Sporlar mayıs ve temmuz ayları arasında olgunlaşır. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde ulamotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince at kuyruğu anlamına gelir. Cinsin genel görünüme işaret eder. Tür adı Latince kış anlamına gelir. Türün kış aylarında da görülmesine işaret eder.

Gıda

Genç verimli sürgünler pişirilerek tüketilebilir. Silika açısından zengindir. Kökü kurutularak tüketilir.

Tıp

İdrar söktürücüdür, böbrek ve mesane problemlerinin tedavisinde kullanılır. Antikanser, iltihap giderici, spazm çözücü, terletici, idrar söktürücü, balgam söktürücü, ateş düşürücü, hemostatik, hipotansif ve kanama durdurucudur. Ayrıca iştah uyandırıcı bir etkiye de sahiptir. Dahili olarak alındığında yararlı bir idrar söktürücüdür ve böbrek ve mesane problemlerinin tedavisinde kullanılır. Haricen yaraların kanamasını durdurmada ve iyileşmeyi destekleyici olarak kullanılır.

Dikkat

Bilgi

Metal aletleri parlatmak ve temizlemek için kullanılır.