Site icon Kocaeli Bitkileri

Epilobium parviflorum (Iraz yakıotu)

Epilobium parviflorum

Epilobium parviflorum; 16/07/2023; Servetiye; 1000 m.; kayalık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

30 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde diktir ve özellikle alt bölümü tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, sapsız fakat sarıcılı değildir, mzıraksı ve tırtıklı, tabana doğru yuvarlak, 4 ila 10 cm uzunluğundadır. Çiçekler küçük ve soluk mor ile soluk pembe arası renktedir. Çapları 6 ila 7 mm’dir. Dört adet taç yaprak görülür. Tepecik dört lobludur ve sekiz ercik vardır. Çiçekler erseliktir. Tohumlar siyah renklidir ve 1 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika, batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman kenarları, çalılık ve nemli bölgelerde görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ıraz yakıotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Yunanca lob üzerinde anlamına gelir. Taç yapraklarının yumurtalığın üzerinde olmasına işaret eder. Tür adı Latince küçük çiçekli anlamına gelir. Türün çiçek boyutuna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Chamaenerion villosum maius parvo flore”dir.

Gıda

Yapraklar çiğ olarak tüketilebilir ya da salatalara eklenebilir.

Tıp

Antioksidan ve iltihap önleyici olması nedeniyle mesane, böbrek ve prostat sorunlarında başvurulur.

Fotoğrafları

Exit mobile version