Epilobium parviflorum (Iraz yakıotu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Epilobium parviflorum (Iraz yakıotu) genelde nemli bölgelerde görülen ve bahar sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Myrtales

Mersin takımı

Onagraceae

Yakıotugiller

Epilobium

Yakıotu

Tanımı

Epilobium parviflorum (Iraz yakıotu) genellikle 30 ila 80 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde diktir ve özellikle alt bölümü tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, sapsız fakat sarıcılı değildir, dikdörtgensi ila darca mızraksı ve tırtıklı, tabana doğru yuvarlak, 4 ila 10 cm uzunluğundadır. Çiçekler küçük ve soluk mor ile soluk pembe arası renktedir. Çapları 6 ila 7 mm’dir. Dört adet taç yaprak görülür. Tepecik dört lobludur ve sekiz ercik vardır. Kapsül 6 ila 8 mm uzunluğundadır. Tohumlar siyah renklidir ve 1 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Afrika, Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman kenarları, çalılık ve nemli bölgelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde ıraz yakıotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Yunanca lob üzerinde anlamına gelir. Taç yapraklarının yumurtalığın üzerinde olmasına işaret eder. Tür adı Latince küçük çiçekli anlamına gelir. Türün çiçek boyutuna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Chamaenerion villosum maius parvo flore”dir.

Gıda

Yapraklar çiğ olarak tüketilebilir ya da salatalara eklenebilir.

Tıp

Antioksidan ve iltihap önleyici olması nedeniyle mesane, böbrek ve prostat sorunlarında başvurulur.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir