Epilobium hirsutum (Hasanhüseyin çiçeği)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Epilobium hirsutum (Hasanhüseyin çiçeği) genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Myrtales

Mersin takımı

Onagraceae

Yakıotugiller

Epilobium

Yakıotu

Tanımı

Epilobium hirsutum (Hasanhüseyin çiçeği) sağlam yapılı, zaman zaman tabana yakın odunsu çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler genellikle 25 ila 120 cm uzunluğunda, alt yarısında çok dallı, yoğun biçimde ülgerli havlı, özellikle çiçek durumunda kısa salgılı tüylü, nadiren seyrek biçimde havlı ya da nadiren yoğun biçimde beyaz kaba tüylüdür. Yapraklar sapsız ve gövdeyi kavrayıcı; gövde yaprakları mızraksı eliptik ila darca ters yumurtamsı ya da eliptik, nadiren darca mızraksı, 4 ila 12 cm uzunluğunda, 0,3 ila 4 cm genişliğinde, iki yüzeyi de ülgerli, nadiren tüysüzce, tabanı kamamsı ve kavrayıcı, kenarı testere dişli ve ucu sivri ila sipsivridir.

Çiçek durumu ve çiçekler diktir. Çanak yapraklar 6 ila 12 mm uzunluğunda ve sıklıkla omurgalıdır. Taç yapraklar parlak pembe ila koyu mor renkli ve 8 ila 20 mm uzunluğundadır. Tepecik derince dört lobludur. Kapsül 2,5 ila 9 cm uzunluğunda ve havlı ya da nadiren tüysüzcedir. Tohumlar koyu kahverengi, 0,8 ila 1,2 mm uzunluğunda ve kabaca sivilcelidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarında görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda ,l genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde hasan hüseyin çiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Yunanca lob üzerinde anlamına gelir. Taç yapraklarının yumurtalığın üzerinde olmasına işaret etmektedir. Tür adı Latince kıllı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün kıllı yapısına dikkat çekmektedir. İkili adlandırma öncesi adı “Lysimachia siliquosa hirsuta, magno flore”dir.

Gıda

Yaprakları çay yapmak için kullanılmıştır. Yapraklar tüketilmektedir.

Tıp

Büzücü olarak kullanılmıştır. Kökler ve yapraklar sakinleştiricidir. Yakı amaçlı başvurulmuştur. Müsilaj ve tanen içerir. Ayrıca hıçkırık ve astım tedavisinde önerilmiştir.

Dikkat

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Huriye Atlamaz avatarı
    Huriye Atlamaz

    Merhaba!
    Ben Bursa’da tesadüfen eski bakımsız bi bahçede buldum ve çoğalttım.
    Listeye ekler misiniz?
    Teşekkürler!
    Huriye Atlamaz

  2. Ulukan Ulukan avatarı
    Ulukan Ulukan

    Burdur ilinin Ağlasun, Bucak ilçeleri ile Isparta ilinin Eğirdir ilçesinde resimledim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir