Özet
Epilobium dodonaei (Çayır gülü) genelde yüksek rakımlardaki çayırlarda görülen ve yaz sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Epilobium dodonaei (Çayır gülü) sağlam yapılı ve dallı çok yıllık bir bitkidir. Gövde genellikle 30 ila 85 cm uzunluğunda ve kıvrık tüylüdür. Yapraklar şeritsi, 2 ila 3 cm uzunluğunda, 0,3 cm genişliğinde, kenarları düz ya da hayli belirsiz biçimde dişçikli ve seyrekçe yayılıcı havlıdır. Çiçek durumu gevşek bileşik bir salkımdır. Çiçekler tomurcuk zamanı diktir. Taç yaprak 14 ila 16 mm uzunluğunda ve koyu pembe ya da mor renklidir. Boyuncuk ercik ile aynı uzunluktadır. Kapsül 5 ila 6 cm uzunluğundadır. Tohumlar sivilcelidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Alpin çayırlar, kayalık yamaçlar ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 1100 ila 1500 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde çayır gülü adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Yunanca lob üzerinde anlamına gelir ve bu bağlamda taç yapraklarının yumurtalığın üzerinde olmasına işaret eder. Tür, 29 Haziran 1517 – 10 Mart 1585 tarihleri arasında yaşamış Flaman bitkibilimci Rembert Dodoens‘e adanmıştır. Bilim insanı eserlerinde, adının Latinize edilmiş hali olan Rembertus Dodonaeus‘u kullanıyordu.
Bir yanıt yazın