Epilobium angustifolium (Yakı otu)

Bitkiler › Mersin takımı › Yakıotugiller › Yakıotu › Yakı otu

Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Asgari endişe (LC).

Bazı kaynaklarda Chamerion angustifolium olarak geçmektedir. 50 cm ila 2,5 metre uzayabilen dik ve pürüzsüz gövdede, dağınık ve birbiri ardına sıralı yapraklar görülür. Yapraklar mızrak biçimli ve damarlıdır. Çiçekler dört adet pembe-eflatun taç yaprak taşır. Tohumların ipeksi tüyleri olur. Yapraklarının damarlı yapısı benzersizdir. Tohumlar ağustos ve ekim arasında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. -20 dereceye kadar dayanıklıdır. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. 5 ila 10 arası bitkiler halinde gruplandırılmalıdır. Her bir bitki arasında yarım metre açıklık bırakılmalıdır.

Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]

Alpin çayırlar, kayalık yamaçlar ve ormanlık alanlarda görülür. Başiskele, Gölcük ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir.

Dilimizde Yakı otu adı ile bilinmektedir.

Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.

800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Genç sürgünleri yenilebilir. Yaprakları salatalara eklenir. C ve pro-A vitamini bakımından zengindir. Geleneksel Rus çayı bu bitkinin yapraklarından yapılmaktadır. Haşlanarak tüketilirse sağlıklı bir sebzedir, A ve C vitaminleri için iyi bir kaynaktır.

İltihapla savaşıcı, spazm çözücü, sıkıştırıcı, yatıştırıcı, deriyi yumuşatıcı, laksatif ve toniktir. İshal tedavisinde, mukus kolit ve irritabl bağırsak sendromunda kullanılır. Almanya ve Avusturya’da prostat sorunlarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Yapraklardan yapılmış merhem çocuklarda cilt problemlerini yatıştırmak için kullanılmıştır. Yapraklardan ve köklerden yapılan bir çay, dizanteri ve karın krampları için geleneksel olarak kullanılır. Soyulmuş köklerden yapılmış lapa; haşere ısırıkları, yanıklara, ciltte yaralar, şişme ve haşlanmalara uygulanır.

Demlenmiş yapraklar sersemliğe neden olabilir.

Yüzü ve elleri soğuktan korumak için kullanılır.