Site icon Kocaeli Bitkileri

Ephedra foeminea (Borotu)

Ephedra foeminea

Ephedra foeminea: 18/08/2018; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Ephedra major adı altında gösterilmektedir. 4 metre büyüyebilir. İğne yapraklar, yeşil renkli, oval ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler sarı renklidir. Polen zamanı hem erkek hem de dişi kozalakların ucunda berrak damlacıklar oluşur. Bu akışkan sıvı böceklerin polenleri taşımalarına yardımcı olur. Ancak bu sıvılar sadece dolunayda ortaya çıkar. Kokusuz olmayan sıvı dolunayda parladığı için böcekler tarafından kolaylıkla fark edilir ve bitki polenlerini dağıtabilir. Tohumlar ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Vadiler, çalılıklar ve yol kenarında görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde bor otu ve sarılıcı deniz üzümü adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca üstüne oturan anlamına gelir. Cinsin eklemli gövdelerine işaret eder. Tür adı Latince dişi anlamına gelir. Pehr Forsskål’ın özgün tanımında yer alan “flores foemineos tantum inveni” cümlesine göre türün sadece dişi çiçeklerinin olduğu sanıldığı için bu epitet tercih edilmiştir. Ancak türün erkek çiçekleri de mevcuttur.

Tıp

Geleneksel olarak kanser tedavisinde kullanılır. Özellikle bronşiyal astıma karşı çeşitli solunum problemlerinin tedavisinde kullanılır.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version