Site icon Kocaeli Bitkileri

Elymus repens (Saban kıran)

Elymus repens

Elymus repens: 18/06/2021; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

Uzun ve sürünücü rizomları olan çok yıllık bir bitkidir. 30 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde çıplaktır. Yapraklar 3 ila 10 mm genişliğinde, pürüzlü ya da seyrek tüylü ve genellikle düzdür. Başak 5 ila 15 cm uzunluğunda, sıkı ya da gevşektir. Başakçık yanal olarak sıkıştırılmıştır. Dışkavuz 5 ila 10 mm uzunluğunda, mızraksı, 3 ila 7 damarlı ve sivri ya da sipsivridir. İçkavuz çıplaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarı, kayalık yamaçlar, stepler ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sabankıran ve ayrık otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sarılmış anlamına gelir. İçkavuz ve kapçığın tohumun etrafına sıkıca sarılmış olmasına işaret eder. Tür adı Latince sürünücü anlamına gelir. Türün rizomlarının yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “Triticum radice repente, foliis viridibus” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Kökü pişirilerek tüketilebilir ya da öğütülerek ekmek yapımında kullanılır. Kökü kavrularak kahve olarak içilir. Genç yaprak ve sürgünleri tüketilebilir.

Tıp

Böbrek, karaciğer ve idrar rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Kökü iltihap giderici, iştah açıcı, yatıştırıcı, idrar söktürücü, taş düşürücü ve toniktir.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version