Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Apiales (Maydanoz takımı)
Aile
Apiaceae (Maydanozgiller)
Cins
Elaeosticta (Elâotu)
Tür
Elaeosticta aurea (Elâotu)
Anahtar kelimeler
Tanımı
Çok yıllık çıplak bir bitkidir. Gövde köşeli ve dallı olup, 14 ila 45 cm boylanabilir. Alt yapraklar yumurtamsı, iki teleksi, yaklaşık 8 cm uzunluğunda, 3 cm genişliğinde, bölümleri yumurtamsı, 5 mm uzunluğunda, 3 mm genişliğinde, derince dikdörtgensi ve mukronat loblara bölünmüştür. Yaprak sapı genişçe kanatlı ve çizgilidir. Çiçek durumu sapı karşılıklı iki adet bırahte benzeri yapraklıdır. Kollar 4 ila 9 adet, uzunlukları farklı ve 5 ila 12 mm uzunluğundadır. Bırahte 5 ila 9 adet, uzunlukları farklı, kenarları düz ya da üstte üç parçalı, şeritsi-kaşıksı ya da şeritsi-bizsi ve 2 ila 7 mm uzunluğundadır. İkinci bırahte 5 ila 9 adet, uzunlukları farklı, şeritsi-bizsi ve 1 ila 3 mm uzunluğundadır. Çiçek sapı 5 ila 10 adet, uzunlukları farklı ve en çok 3 mm uzunluğundadır. Meyve, şemsiyecik başına 2 ila 10 adet olup, 1,5 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğindedir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Çalılık, alpin çayırlar ve orman sınırlarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Tür teşhisi için Prof. Dr. Ahmet Duran’a teşekkür ederiz. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca koris böceği anlamına gelir. Kötü kokuları ile meşhur Anthocoridae ailesinin üyeleri ile bitkinin kokusu arasında bağıntı kurulmuştur. Tür adı Latince ekilen anlamına gelir. Epitet antikçağdan beridir insan eliyle ekimi yapılan bitkiler için kullanılır.
Türkçe adları
Dilimizde elâ otu adı ile bilinmektedir.
Fotoğrafları







© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın