Özet
Elaeosticta aurea (Elâotu) ülkemizde endemik olan, umumiyetle yaz aylarında çiçek açan ve yüksek rakımlarda görülen nadir bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Elaeosticta aurea (Elâotu) çok yıllık çıplak bir bitkidir. Gövde köşeli ve dallı olup, 14 ila 45 cm boylanabilir. Alt yapraklar yumurtamsı, iki teleksi, yaklaşık 8 cm uzunluğunda, 3 cm genişliğinde, bölümleri yumurtamsı, 5 mm uzunluğunda, 3 mm genişliğinde, derince dikdörtgensi ve mukronat loblara bölünmüştür. Yaprak sapı genişçe kanatlı ve çizgilidir. Çiçek durumu sapı karşılıklı iki adet bırahte benzeri yapraklıdır. Kollar 4 ila 9 adet, uzunlukları farklı ve 5 ila 12 mm uzunluğundadır. Bırahte 5 ila 9 adet, uzunlukları farklı, kenarları düz ya da üstte üç parçalı, şeritsi-kaşıksı ya da şeritsi-bizsi ve 2 ila 7 mm uzunluğundadır. İkinci bırahte 5 ila 9 adet, uzunlukları farklı, şeritsi-bizsi ve 1 ila 3 mm uzunluğundadır. Çiçek sapı 5 ila 10 adet, uzunlukları farklı ve en çok 3 mm uzunluğundadır. Meyve, şemsiyecik başına 2 ila 10 adet olup, 1,5 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğindedir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Çalılık, alpin çayırlar ve orman sınırlarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür. Tür teşhisi için Prof. Dr. Ahmet Duran’a teşekkür ederiz.
Türkçe adı
Dilimizde elâ otu adı ile bilinmektedir ve isim görülebileceği üzere cinsin bilimsel adından çıkarılmıştır.
Etimoloji
Cins adını Antik Yunanca yağ benekli anlamına gelir ve bu bağlamda çok sayıdaki küçük yağ kanalına (vittae) işaret etmektedir. Tür adı Latince altın anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek rengine işaret eder.
Bir yanıt yazın