Elaeagnus pungens (Süs iğdesi)


Plantae

Bitkiler


Rosales

Gül takımı


Elaeagnaceae

İğdegiller


Elaeagnus

İğde

Süs iğdesi

Elaeagnus pungens

Elaeagnus pungens (Süs iğdesi) hakkında genel bilgiler.

7 metre büyüyebilir ve 4 metre genişliğe erişebilir. Gövdede 8 cmye kadar uzayabilen dikenler bulunur. Her dem yeşildir. Yapraklar almaşlı dizilişli, 10 cm uzunluğunda ve 5 cm genişliğindedir. Yaprak altı gümüşi beyaz renklidir ve kahverengi benekler görülür. Çiçekler üçe kadar küme halinde görülür. Bunlar sarımsı ya da beyaz renkli olup hoş kokuludur. Meyve tek tohumlu, 1,5 cm uzunluğunda, kırmızımsı ve gümüş lekelidir.

Tür adı Latince delici anlamına gelir. Dallardaki sivri çıkıntılara işaret eder. Özgün tanımda bu “ramulis spinescentibus” olarak belirtilmiştir

Gözlem bilgileri

Coğrafi dağılım

Bitki doğal olarak Uzakdoğu’da yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum]

Habitat

Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.

Türkçe adı

Dilimizde süs iğdesi adı ile bilinmektedir.

Çiçek zamanı

Ekim ve ocak ayları arasında çiçek açar.

Rakım

Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Kullanım bilgileri

Gıda

Meyve ve tohumları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Meyve A, C ve E vitaminleri bakımından zengindir. Meyvelerinden şerbet yapılır.

Tıp

Yapraklar ve gövdeler astım, öksürük, ishal, hemoroit tedavisinde kullanılır. Tohumları ishal vakalarında kullanılır. Kök büzücüdür ve yaralara, kaşıntılı cilde uygulanır.

Görüşünüzü Yazın