Elaeagnus (İğde)

Özet

Elaeagnus (İğde) yaprak döken ya da her dem yeşil olan ve kokulu çiçekler açan çalılar ile küçük ağaçlardan oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Rosales

Gül takımı

Elaeagnaceae

İğdegiller

Tanımı

Elaeagnus (İğde) küçük boylu, yaprak dökücü ya da her dem yeşil ve genellikle dikenli çalı ya da ağaçlardan oluşan bir cinstir. Gövdeler yoğun biçimde pullar ve yıldızsı tüyler ile havlı ya da tüysüzcedir. Yapraklar almaşlı dizilişli, saplı, kenarları düz ve dikdörtgensi, yumurtamsı, kamamsı ila şeritsi mızraksı, tabanı daralıcı ya da küt ve ucu yuvarlaktır. Çiçekler erselik, koltuklarda ve tek ya da küme halindedir. Çanak tüpsü, 4 loblu, loblar genellikle yayılıcı, dökülücü ve iç bölümde beyaz ya da sarı renklidir. Ercikler 4 adet, çanak tüpünün ağzına yerleştirilmiş ve loblarla almaşlı dizilişlidir. Boyucuk şeritsi olup aşkın değildir. Meyve erikçik formunda olup küresel ya da elipsoit ve nadiren boydan kanatlıdır. Çekirdek genellikle 8 adet çıkıntılıdır. Cins büyük ölçüde Asya kıtasına özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca bataklık ve saf anlamına gelir. Normalde bataklıklarda görülen ve saf beyaz renkli çiçek kümeleri bulunan Salix eleagnos (iğde söğütü) türünü tanımlamak için kullanılmıştır. İğdeler ile iğde söğüdü arasındaki yüzeysel benzerliğe işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler