Elaeagnus angustifolia (İğde)

derleyen:

Elaeagnus angustifolia

Tanımı

Elaeagnus angustifolia (İğde) genelde 3 ila 7 metre büyüyebilen bir bitkidir. Gövde, tomurcuklar ve yapraklar gümüş renkli pullarla kaplıdır. Genç dallar gümüşî olgun dallar ise kahverengidir. Yapraklar almaşlı dizilişli, mızraksı ila dikdörtgensi mızraksı, 4 ila 9 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 cm genişliğinde ve pürüzsüz kenarlıdır. Çiçekler aromatik, 1 ila 3 arası kümeler halinde, 1 cm uzunluğunda ve dört loblu krem sarısı çanaklıdır. Meyveler sarımsı kahverengi, küresel ya da yumurtamsı, 0,7 ila 2,5 cm uzunluğunda, 0,5 ila 1,3 cm genişliğinde, erken dönemde yoğun biçimde gümüş renkli pullu ve olgunlaştığında neredeyse çıplaktır. Çekirdek dikdörtgensi, yumurtamsı ya da silindirik ve her iki ucu da küt ya da sivridir.

İğde ile ilgili bilgi → Elaeagnus || İğdegiller ile ilgili bilgi → Elaeagnaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Doğu Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Yol kenarı, bahçeler ve dere kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca bataklık ve saf anlamına gelir. Normalde bataklıklarda görülen ve saf beyaz renkli çiçek kümeleri bulunan Salix eleagnos (iğde söğütü) türünü tanımlamak için kullanılmıştır, iğdeler ile iğde söğüdü arasındaki yüzeysel benzerliğe işaret eder. Epitet Latince dar yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis lanceolatis” olarak belirtilmiştir.


Gıda

Meyveleri ve tohumları çiğ ya da pişirilerek yenilmektedir. Meyvelerden tatlı ve şerbet yapılmaktadır.

Çiçeklerinden elde edilen yağ parfüm yapımında kullanılır.


Tıp

Romatoid artrit ve eklem ağrıları için kullanılır. Ayrıca tohumlardan elde edilen yağ, nezle ve bronşiyal tedavisinde kullanılmıştır.


Elaeagnus angustifolia
Elaeagnus angustifolia
Elaeagnus angustifolia
Elaeagnus angustifolia
Elaeagnus angustifolia
İğde

İğde…

Elaeagnus angustifolia, genelde bahçelerde görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde kuş iğdesi, iğde, çalıgaga, pışat, puşat ve yabani iğde adları ile bilinmektedir.


Yorumlar

  1. Emir GÖRAL avatarı
    Emir GÖRAL

    “Bitkinin Türkiye’nin doğal bitkisi olup-olmadığı kesin değildir. Orta Asya orijinli olması ve Türklerin Anadolu’ya göçleri sırasında taşınmış olması muhtemeldir.” bilgisinin kaynağını benimle paylaşırsanız çok sevinirim.

    1. Türkiye’nin doğal bitkisi olduğuna dair şüphe, Flora of Turkey and the East Aegean Islands adlı eserden. İlgili sayfanın bir kopyasına şuradan ulaşabilirsiniz. Bitkinin Türklerin Anadolu’ya yerleşmesinden sonra gelmiş olma ihtimalini değerlendiren ise benim. Bu bitki klasik antikite kaynaklarında geçmez, bunun yerine Ortaçağ sonrası dönemde adının geçmeye başladığını görürüz.

  2. Emir GÖRAL avatarı
    Emir GÖRAL

    Teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.