Site icon Kocaeli Bitkileri

Echium (Engerekotu)

Özet

Echium (Engerekotu) binlerce yıldır tıbbı amaçlarla kullanılan türlerinin yanı sıra popüler süs bitkilerini de içeren bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Echium (Engerekotu) tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Taban yaprakları genellikle rozet oluşturur, saplıdırlar ve sıklıkla çiçeklenme zamanı kurumuş olurlar. Gövde yaprakları çok sayıda, mızraksı, sapsız ve sıklıkla hafifçe sarılıcıdır. Çiçek durumu çok sayıda talkım halindedir ve bunlar gövde ve dalların ucunda ya da da salkım halindedir. Çiçekler sıklıkla saplı, çansı ya da tüpsü, genellikle dış yüzeyi havlı ve mavi, mor, kırmızı, sarı ila beyaz renklidir. Çanak beş parçalı olup lobları mızraksı şeritsi ya da nadiren genişçe mızraksı ve hafifçe genişletilmiştir. Erciklerin uzunlukları farklıdır. İplikçikler ince, uzun ve taç tüpüne yerleştirilmiştir. Başçıklar küçük ve dikdörtgensidir. Boyuncuklar ipliksidir. Fındıkçıklar genellikle açık kahverengi, düz, yumurtamsı ve sivilceli ya da pürüzsüzdür. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Afrika, Avustralya ve Amerika kıtalarına da dağılmıştır. Cinse bağlı çok sayıda tür süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bazı türleri de Akdeniz havzasında sebze olarak tüketilir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca engerek anlamına gelir. Cinsin, yılan ısırığına karşı panzehir olarak kullanılmasına atıftır. Bu doğrultuda Dioscorides, cinsin çiçeklerinin engereğin başına benzediğini kaydetmiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Echium plantagineum

Kırkbatıran

Echium vulgare

Engerekotu

Echium italicum

Ayıkulağı

Exit mobile version