Echinopsis oxygona (Kaynana topuzu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Echinopsis oxygona (Kaynana topuzu) bakımının kolay olması ve iri çiçekleri nedeniyle yetiştirilen meşhur bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Cactaceae

Kaktüsgiller

Echinopsis

Kaynanatopuzu

Tanımı

Echinopsis oxygona (Kaynana topuzu) yarım metre çapı aşan kümeler oluşturan bir bitkidir. Çiçekler 15 ila 20 cm uzunluğundaki bir tüp üzerinde, pembe renkli, hoş kokulu ve bitki gövdesinden daha iridir. Bitki çok sayıda çiçek açar ancak her bir çiçeğin ömrü tek gündür. Gövde, 10 ila 15 cm çapında ve 30 cm uzunluğundadır. Başlangıçta küresel iken zamanla uzatılmış ve silindirik forma bürünebilir. Gövdedeki omurgalar 11 ila 18 arası sayıdadır ve bunlar tabanda daha geniştir. Dikenler 2,5 cm uzunluğunda, kalın, sert ve kahverengi ila siyahımsı renklidir. Meyve yeşil renkli, 4 cm uzunluğunda ve 2 cm çapındadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın ılıman bölgelerinde yetiştirilmektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçe ve saksılarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kaynana topuzu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kirpi gibi anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin gövdelerinde görülen çok sayıda dikene işaret eder. Tür adı Antik Yunanca keskin açılı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün gövde yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “subglobosus 14 angularis, costis acutis repandis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir