Echinops microcephalus (Papaz kalpağı)

derleyen:

Echinops microcephalus

Tanımı

Echinops microcephalus (Papaz kalpağı) genellikle 30 ila 40 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde birkaç adet, tabandan itiberen dallı, belirgin çizgili, yapraksı ve tüylüdür. Yapraklar anahat üzerinde darca üçgensi olup 6 ila 12 arası çift halinde dikenli üçgensi ve derin teleksi bölümlere ayrılır. Yaprakların alt ve üst yüzeyi ağsı tüylüdür. Çiçek başı 2,5 ya da 4 cm çapında, mavi renklidir. Filariler çoğunlukla 28 adet ve tüysüzdür. Dıştakiler 2,5 mm uzunluğunda, ortadakiler 10 mm uzunluğunda ve içtekiler 12 mm uzunluğundadır. Çiçekler mavi renklidir. Kapçık 7 mm uzunluğundadır. Sorguç mevcuttur.

Topuz ile ilgili bilgi → Echinops || Papatyagiller ile ilgili bilgi → Asteraceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye ve Balkanlarda yayılış gösterir. Kayalık bölgeler, tarlalar ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kirpi kafalı anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin küresel çiçek başlarına işaret eder. Epitet Antik Yunanca küçük kafalı anlamına gelir ve açık bir şekilde bitkinin, cins özelinde çiçek başlarının küçük olmasına işaret eder.


Echinops microcephalus
Echinops microcephalus
Echinops microcephalus
Papaz kalpağı
Echinops microcephalus
Echinops microcephalus

Papaz kalpağı…

Echinops microcephalus, genelde işlenmemiş arazilerde ve kayalık bölgelerde görülen ve yaz ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde papaz kalpağı adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.