Now Reading:

Echinochloa oryzoides (Kara cinek)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
29 Ağustos 1891

Echinochloa oryzoides (Kara cinek)

Kara cinek

Tanımı

Echinochloa oryzoides (Kara cinek), Buğdaygiller (Poaceae) ailesine bağlı Darıcan (Echinochloa) cinsinden bir bitkidir. Echinochloa crus-galli‘ye benzer ancak daha sağlam yapılı olup sapları diktir, ayrıca başakçıklar daha iri olup 4 ila 5 mm uzunluğundadır. Genellikle 25 ila 150 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Yaprak kılıfı yüzeyde çıplaktır. Dil mevcut değildir. Yaprak ayası 7 ila 35 cm uzunluğunda ve 5 ila 12 mm genişliğindedir. Çiçek durumu bileşik salkım halindedir. Salkımlar merkez bir eksen üzerinde taşınır, 2 ila 5 cm uzunluğunda ve basittir. Merkez çiçek durumu ekseni 6 ila 25 cm uzunluğundadır. Eksen köşelidir. Başakçıklar düzensiz dizili ve 2 sıralıdır. Verimli başakçıklar sapsızdır.

Darıcan ile ilgili bilgi → Echinochloa || Buğdaygiller ile ilgili bilgi → Poaceae


Gözlem bilgileri

Bitkinin doğal yayılış alanı kesin olarak bilinmemekte ancak Asya orijinli olduğu düşünülmektedir. Nemli bölgeler, tarlalar ve bahçelerde görülmektedir. Umumiyetle haziran ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kirpi otu anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin çiçek durumuna işaret etmektedir. Epitet Antik Yunanca Oryza gibi anlamına gelir ve bu bağlamda türün Oryza sativa‘yı (pirinç) andırmasına dikkat çekmektedir.


Echinochloa oryzoides
Echinochloa oryzoides
Echinochloa oryzoides
Echinochloa oryzoides
Echinochloa oryzoides
Kara cinek

Kara cinek…

Echinochloa oryzoides, genelde nemli bölgelerin civarında görülen ve yaz başından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde kara cinek adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.