Site icon Kocaeli Bitkileri

Echinochloa colonum (Cinek)

Echinochloa colona

Echinochloa colona: 13/09/2021; Uzuntarla Tabiat Parkı; 110 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Echinochloa colona adı ile geçmektedir. Tek yıllık bir bitkidir. Gövde 60 cm uzunluğunda, dik ya da yatık ve sıklıkla en alttaki boğumdan köklenicidir. Yapraklar çoğunlukla çıplak ve 2 ila 8 mm uzunluğundadır. Dil görülmez. Çiçek kurulu diktir. Salkımlar 2 ila 3 cm uzunluğundadır. Başakçıklar 2 ila 3 mm uzunluğunda, minikçe tüylü ve yeşil ya da mor renklidir. En alttaki dışkavuz 1 ila 2 mm uzunluğunda ve üç damarlı; en üstteki dışkavuz ise başakçık ile aynı uzunlukta ve beş damarlıdır. En alttaki içkavuz, en üstteki dışkavuza benzer, çıplak ve parlaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak tropikal Asya’da yayılış gösterir. Günümüzde yem bitkisi olarak çeşitli bölgelerde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli bölgeler, tarlalar ve bahçelerde görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde cinek ve benekli darıcan adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kirpi otu anlamına gelir. Cinsin çiçek kuruluna işaret eder. Tür adı Latince sömürgeci/yerleşik/çiftçi gibi anlamlara gelir. Olasılıkla türün yayılıcı karakterine işaret eder.

Gıda

Tohumları pişirilerek tüketilebilir. Tohumları öğütülerek lapa halinde tüketilebilir. Genç sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Pirinç pilavına eklenir.

Bilgi

Tüketilmesi halinde kalp sağlığına yararlı olduğu rapor edilmektedir. C vitamini bakımından zengindir. Sindirim sistemine faydalıdır. Diyabet hastalarına önerilir. Kilo verdiricidir. Kabızlık tedavisinde kullanılır. Kökü kusturucudur. Yara iyileştirici ve antiseptik özelliği vardır.

Fotoğrafları

Exit mobile version