Site icon Kocaeli Bitkileri

Echinaria capitata (Dikenbaş otu)

Echinaria capitata

Echinaria capitata: 28/04/2021; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

4 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde küme halinde ve çizgilidir. Yaprak kılıfı güçlü biçimde damarlıdır. Dil yırtık ve tüylüdür. Yaprak ayası şeritsi mızraksı, 4 ila 7,5 cm uzunluğunda ve 0,2 cm genişliğinde, sivri ila sipsivri, yeşil renkli ve pürüzlüdür. Çiçek kurulu oval, olgunlaştığında oval küresel ve dikenlidir. Alt dışkavuz zarsı, yırtık ve 3 mm uzunluğundadır. İçkavuz derimsi, genişçe eliptik ve 2 ila 2,5 mm uzunluğundadır. Meyveler temmuz ve ekim aylarında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Orman sınırları, kayalık bölgeler, tarlalar ve çalılıklarda görülür. Dilovası ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde dikenbaşotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kirpi gibi anlamına gelir. Cinsin çiçek kuruluna işaret eder. Tür adı Latince başsı anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Gramen minimum, spica globosa echinata”dır.

Fotoğrafları

Exit mobile version