Özet
Dryopteris dilatata (Ayu piluncu) genelde yüksek rakımlardaki ormanlık alanlarda görülen çok yıllık bir eğrelti türüdür.
Hiyerarşi
Tanımı
Dryopteris dilatata (Ayu piluncu) genellikle 40 ila 90 cm büyüyebilen ve 120 cm genişliğe ulaşabilen bir bitkidir. Rizomlar neredeyse diktir. Frontlar 40 ila 15 cm uzunluğunda, 3 teleksi, sap ayanın ½ katı uzunluğunda, sıklıkla tabanda koyu kahverengi iken üst bölümde soluk yeşil renklidir. Aya koyu yeşil renkli, üçgensi ila mızraksı ve telekler düz ya da içbükeydir. Damarlar kahverengi pullarla örtülüdür. Sori eksenin her iki tarafında tek sıra halinde olup indizyum kenarları salgılı ve genellikle dişlidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlarda görülen bitkinin sporları umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında olgunlaşmaktadır ve bitkiyi 1100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde ayu piluncu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca meşe eğreltisi anlamına gelir. Cinsin genellikle Quercus (meşe) ormanlarında görülmesine işaret eder. Tür adı Latince genişlemek anlamına gelir. Türün uzunluğundan daha geniş bir alanı kaplamasına işaret eder.
Gıda
Genç fırontlar ve kökler pişirilerek tüketilebilir.
Tıp
Kök, tenyaları ve diğer iç parazitleri felce uğratan ve bir parazit kovucu olarak kullanılan filicini içerir. Tenyalar için bilinen en etkili tedavilerden biridir. Kök ayrıca kepek tedavisinde kullanılır.
Dikkat
Bu bitki çok dikkatli kullanılmalıdır. Kökü toksiktir ve doz çok önemlidir.
Bir yanıt yazın